Wellness & spa

U svetu prekomernog rada i sve bržeg svakodnevnog tempa života dolazi do nagomilavanja stresa, a posledice stresa ozbiljno narušavaju zdravlje pojedinca, zajednice i društva. Takvo stanje intenzivnog stresa zahteva neprestanu borbu protiv negativnih posledica što podrazumeva pravo relaksaciju, opuštanje I prikupljanje nove snage u nekoj oazi mira. Upravo zbog toga su Wellness & Spa centri sve zastupljeniji u ispunjavanju slobodnog vremena i prevazilaženju negativnih posledica svakodnevnog nagomilavanja stresa. Wellness i SPA industrija poslednjih desetak godina beleže najveći rast posebno u oblasti turizma.
Kako bi zadovoljili potrebe turističke tražnje za kraćim odmorima tokom cele godine posvećenim relaksaciji i podizanju kvaliteta života, konstantno radimo na proširenju ponude najkvalitetnijih Wellness & Spa centara u regionu.

Šta karakteriše Wellness centar?

• Kozmetičke usluge
Nega lica i tela - čišćenje, piling, maske, masaža, nega usana, programi protiv starenja, kupke, tretmani za mršavljenje, anticelulit tretmani, tretmani za pomlađivanje.
Nega ruku i nega nogu - klasičan manikir i pedikir, parafinske kupke za ruke i noge, ugradnja noktiju i posebne masaže. Danas su u ponudi različite vrste preparata, postupaka i kupki koji brigu o našim rukama i umornim nogama pretvaraju u trenutke pravog uživanja i opuštanja.
Tu su još i depilacija, male škole šminkanja, solarijum...
• Posebni program - to su programi za detoksikaciju organizma, mršavljenje, skidanje celulita, sticanje telesne kondicije, anti-stres, kao i posebni programi za muškarce. Naime, sve više muškaraca brine se za svoj izgled i psiho-fizičku kondiciju. Za posebne prilike, npr. uoči venčanja, masaže udvoje, “total make over” za promenu imidža... Wellness u hotelima ili turističkim naseljima uključuje i fitnes, šetnje, trčanje, plivanje...

Šta karakteriše Spa centar?

• bazeni: unutrašnji i spoljašnji, topli i hladni, razne mineralne i termalne vode, vodene struje, talasi, kišna šuma, aqua tobogani, slapovi.
• vodene masaže: mogu biti mehaničke ili ručne, u kombinaciji sa vazduhom i/ili eteričnim uljima.
• vežbanje u vodi (aqua aerobic): vežbanje u vodi je jedan od najboljih načina vežbanja kad su u pitanju povrede lokomotornog sistema.
• kupke u posebnim kadama: koriste se soli za kupanje, mešavine eteričnih ulja, tinkture i napici od lekovitog bilja.
• saune: finska (suva), turska (mokra), infracrvena.
• maske za telo i lice: na bazi lekovitog blata i lekovite vode

Praktični i korisni saveti

Kako bi u potpunosti uživali u poseti nekom od mnogobrojnih Wellness & Spa centara iz naše ponude preporučujemo nekoliko praktičnih saveta.

REZERVIRŠITE SVOJ TERMIN UNAPRED - najbolje je svoj termin rezervisati što je pre moguće. U hotelskim objektima preporučuje se da tretmane za wellness centar rezeršete unapred nekoliko dana pre dolaska ili eventualno Vašim dolaskom u hotel.
NAPOMENITE EVENTUALNI ZDRAVSTVENI PROBLEM - ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih problema svakako napomenite prilikom rezervacije svog termina kako bi se izbegle neželjene posledice ili kako bi Vam se preporučio koristan savet ili tretman.
VREDNE STVARI NE DONOSITE SA SOBOM - kako bi izbegli nepotreban stres, odložite nakit i vrednosti u hotelski sef ili ih ostavite kod kuće, pokušajte izbeći da ih donosite sa sobom na zakazane tretmane u wellness centru.
NEMOJTE KASNITI NA SVOJ TERMIN - najidealnije je da pokušate da dođete 15-tak minuta ranije kako bi izbjegli žurbu. Ukoliko kasnite Vaš tretman će najčećše biti skraćen. Nakon tretmana preporučuje se odmor i opuštaje 5-10 min u prostoru za relaksaciju ili čekaonici.
ISTRAŽITE SVE MOGUĆNOSTI I SADRŽAJE - prilikom dolaska u spa ili wellness centar raspitajte se za sve aktivnosti i sadržaje koje nude kako ne biste propustili nešto što Vam je zanimljivo. Zamolite da Vas upoznaju sa svim sadržajima i prostorom unutar centra.
TERAPEUTI - ukoliko znate kojeg terapeuta želite ili preferirate muškog ili ženskog terapeuta svakako napomenite prilikom rezervacije tretmana.
KAKO IZBEĆI NEPRIJATNOSTI- nekim ljudima je zastrašujuće nelagodno biti go, ali to nije razlog da ne uživate u spa i wellness užicima. Popričajte sa menadžerima centra o njihovim «pravilima» i svakako će Vam ponuditi savete. Za neke tretmane nije potrebno u potpunosti skinuti garderobu, međutim neki tretmani to iziskuju. Saune ili whirlpool se mogu koristi u bademantilima, peškirima, čaršafima.
UNAPRED PLANIRAJTE AKTIVNI ODMOR - u hotelskim objektima nudi se niz aktivnih popratnih sadržaja kao što su planinarenje, ronjenje, fitness, letenje, hodanje...pa je iz tog razloga je dobro poneti opremu za željene aktivne sadržaje.
IZBEGAVAJTE OTKAZATI TERMIN - neki put je nemoguće sve planirati i morate otkazati termin, ukoliko Vam se to dogodi obavestite ih u što kraćem roku. Povraćaj novca za otkazani termin nije pravilo u svim spa i wellness centrima.
IZABERITE NAJBOLJE ZA SEBE - bilo da se radi o svetlu, muzici, temperaturi sobe, razgovoru ili jednostavno ćutanju prilikom tretmana, mogućnost je koja se može prilagoditi Vašim potrebama i željama. Svom terapeutu naglasite kakvu vrstu masaže želite (jaču, nežniju). Pitajte svog terapeuta pitanja, biće mu drago da se na najbolji mogući način pobrine za Vaše želje. Ukoliko niste zadovoljni svojim tretmanom zatražite razgovor sa menadžerom spa ili wellness centra.
IZBEGAVAJTE DEPILACIJE PRE TRETMANA - depiliranje ili brijanje obavite barem dva sata pre zakazanog tretmana, posebno muškarci pre kozmetičkog tretmana lica ili žene pre tretmana tela.
IZBEGAVAJTE OBROK PRE DOLASKA - pokušajte barem dva sata pre tretmana izbeći obroke, takođe izbegavajte alkoholne napitke na dan svog tretmana. Konzumirajte vodu posebno pre i posle fitness treninga, sauna ili parnih kupatila.
REDOVNO KORISTITE TUŠIRANJE - pre ulaska u bazen, kadu, whirlpool uvek koristite tuš. Prilikom korištenja saune ili parnih kupatila uvek sedite na svom peškiru, nosite jednokratne papuče koje zatražite u spa ili wellness centru.
IZBEGAVAJTE PARFEME I JAKE MIRISE - zbog alergijskih reakcija izbegavajte jake mirise posebno u dvoranama za vežbanje.
PUŠENJE NIJE DOZVOLJENO - pušenje nije dozvojeno u večini spa i wellness centara. Ukoliko je dozvoljeno naznačena su posebna mesta gde je pušenje eventualno dozvoljeno.
IZBEGAVAJTE TELEFONSKE RAZGOVORE - preporučujemo da svoje mobilne telefone ostavite u sobama, kod kuće ili ugasite telefone pre ulaska u spa ili wellness centar. Unutar prostora izbegavajte glasne razgovore.
DECA - spa i wellness centar mesto je namenjeno Vama, preporučuje se da ne vodite decu mlađu od 16. god. Ukoliko su deca sa Vama, pripazite na njihovu sigurnost i budite obazrivi prema odmoru i opuštanju drugih.
NAPOJNICE - pitajte ako su napojnice uključenje, međutim u večini centara to nije pravilo. Ako nije uobičajena napojnica je 15 posto cene, naravno nije strogo pravilo.
EKOLOŠKI SAVET - poštovanje svoje okoline deo je svakog spa i wellness iskustva. Savet je da štedite prilikom korišenja peškira i nepotrebnog korištenja vode. Ne bacajte otpatke ukoliko provodite svoje slobodno vreme u prirodi.